انتشارات

جریان فرایندی پیکره دانش مدیریت پروژه PMBOK (ویرایش ششم)

   PMBOKمعروف‌ترین استاندارد جهانی در مدیریت پروژه است و رایج‌ترین معیار برای شکل‌دهی و ارزیابی سیستم‌های مدیریت پروژه به شمار می‌رود. بسیاری از رایج‌ترین تعاریف، اصطلاح‌ها و طبقه‌بندی‌هایی که امروزه در مدیریت پروژه به کار می‌روند از این استاندارد برداشت شده‌اند. به عبارت دیگر، PMBOK زبان مشترکی جهانی در مدیریت پروژه است. عبارت  PMBOK مخفف Project Management Body Of Knowledge است و در فارسی به گستره دانش مدیریت پروژه، پیکره دانش مدیریت پروژه یا به صورت ساده‌تر به دانش مدیریت پروژه ترجمه شده است. منظور از Body Of Knowledge مجموعه‌ای جامع از اطلاعات و مهارت‌هاست که یک حرفه را شکل می‌دهند.

تاریخچه

PMBOK را موسسه‌ای بین‌المللی و غیر انتفاعی با نام موسسه مدیریت پروژه (PMI) تدوین کرده است. این استاندارد با تلاش گروه بسیار بزرگی از دست‌اندرکاران مدیریت پروژه گردآوری شده و مبنای تدوین آن نیز الگوهای موفق و تجربه‌های این اشخاص بوده است و نه تئوری محض.

اولین پیش‌نویس استاندارد در سال ۱۹۸۷ تهیه شد و نسخه‌های مختلف آن در سال‌های بعد منتشر شدند. آخرین نسخه آن، یعنی نسخه 6، در سال 2017 منتشر گردید.

تهیه کنندگان: لیلا اکبری، علی کردستانی

شعب بانکی را هوشمند کنیم؟

توسعه فناوری­های نوین و ابزارهای سلف سرویس تاثیر شگرفی بر صنعت مالی گذاشته است. آینده بانکداری در بستر ترکیب شعبات و فناوری نهفته است و بدین ترتیب مشتریان قادر خواهند بود در هر زمان و مکان و هر گونه که می­خواهند خدمات مورد نظر خود را انجام دهند. در تابستان سال 2018، AtmMarketplace در راستای ایجاد شعب هوشمند تحقیقی با محوریت تحول شعب منتشر نمود. که نتایج این تحقیق از دو بخش نظرسنجی و مصاحبه بدست آمده است. در فاز نخست، نتایج حاصل از نظرسنجی تهیه گردیده است.

برای تهیه گزارش مذکور تعداد 150 بانک و موسسه مالی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته و همچنین با مشاوران و متخصصان حوزه مالی اروپای شمالی و آمریکای شمالی مصاحبه شده است. در این گزارش پس از مرور مشکلات عمده بانکداری سنتی، نگاهی به انواع استراتژی­های بانک­ها جهت بهبود تجربه مشتری در این حوزه داریم. محوریت گزارش حاضر با تمرکز بر حوزه­های ذیل می­باشد:

  1. نرم افزارها و سخت افزارها چگونه می­توانند به بانک­ها و موسسات مالی در انجام عملیات بانکی  بدون حضور اپراتورهای انسانی از طریق دستگاه­های سلف سرویس همچون خودپردازها، موبایل­های هوشمند، تلفن بانک هوشمند، کیوسک­ها و .. كمك كنند تا بتوانند تجربه مشتری مطلوب و رضایت بخشی برای مشتریان رقم زنند؟
  2. بانک­ها چطور می­توانند برای دستیابی به استراتژی فیجیتال[1]، منابع فیزیکی و دیجیتالی را با هم یکپارچه سازند؟
  3. بانک­ها از خودکارسازی خدمات بانکی چه انتظاری داشته و شعب بانک­ها را چگونه تصور می­کنند؟
  4. برای بانک­ها مهم­ترین سرمایه­گذاری و مشارکت در اجرای طرح­های فناوری کدام است؟
  5. از دیگر اهداف گزارش مذکور درک مفهوم خودکارسازی خدمات بانکی و همچنین نقش خودپردازهای پیشرفته که تحت عنوان پایانه­های سلف سرویس دستیار [2]نامیده می­شوند در تحول شعب می­باشد.

تهیه کننده: مونا رحیمی چهارده


[1] Phygital (Physical plus digital)

[2] Assisted Self-service Terminals” (ASSTs)

استراتژي داده:چگونه از دنیاي داده‌هاي کلان، تجزیه‌و‌تحلیل و اینترنت اشیاء بهره ببریم

در حال حاضر کمتر از ۰.۵ درصد از تمام داده‌های موجود مورد استفاده و تجزیه‌ و تحلیل قرار می‌گیرند. با این حال، رهبران و مدیران کسب‌و‌کار نمی‌توانند نسبت به داده‌ها بی‌تفاوت و یا حتی بدبین باشند. داده‌ها نحوه‌ی انجام کسب‌و‌کارها را متحول کرده و تنها شرکت‌هایی نجات یافته و شکوفا خواهند شد که به داده‌ها به‌عنوان یک دارایی استراتژیک می‌نگرند. کتاب استراتژی داده‌‌ برنارد مار یک راهنمای ضروری برای استفاده از داده‌ها در کسب‌وکارها است. این کتاب با تشریح چگونگی شناسایی نیازمندی‌های استراتژیک داده‌ها، انتخاب روش‌ گردآوری داده‌ها و مهم‌تر از همه، چگونگی ترجمه داده‌ها به بینش‌های سازمانی برای بهبود تصمیم‌گیری و عملکرد کسب‌وکار برای هر کسی که به دنبالِ ارتقاء ارزش داده‌های کسب‌وکار خود و کسب مزیت رقابتی است، خواندن آن یک ضرورت است.

کتاب استراتژی داده‌ها با ذکر مطالعات موردی و مثال‌هایی از دنیای واقعی، راهنمایی در مورد چگونگی ایجاد شایستگی‌ از داده‌ها در یک سازمان و پوشش این موضوع مهم که چگونه داده‌­ها باری بر دوش سازمان تحمیل نکنند؛ هر سازمانی را به ابزارها و استراتژی‌های مورد نیاز برای کسب سود و منفعت از داده‌های کلان، علم تجزیه و تحلیل و اینترنت اشیاء مجهز می­‌نماید.

ارزیابی و تحلیل شرکت بین المللی مسترکارت

شرکت بین‌المللی مسترکارت یک شرکت فناوری فعال در صنعت پرداخت است که حوزه فعالیت خود را جهانی تعریف نموده و محصولات و خدمات خود را در بیش از 210 کشور و منطقه جهان ارائه می‌نماید. این شرکت مأموریت خود را ارائه خدمات پرداخت امن و سریع و در دسترس تعریف نموده و چشم‌انداز آن توسعه راهکارها و محصولات پرداخت الکترونیک متنوع و نوآورانه به‌منظور دستیابی به جهانی فراتر از پول نقد است.

فعالیت مسترکارت امروزی با ایجاد مجمع کارت بین‌بانکی در نیویورک در سال 1966 میلادی آغاز شد. در دهه‌های بعد با گسترش فعالیت‌های مسترکارت و همکاری و جذب شرکت‌های فناوری متعدد، این شرکت به جمع برترین شرکت‌های فناوری در جهان پیوسته است. اگرچه این شرکت فعالیت خود را با هدف توسعه و گسترش پرداخت‌های الکترونیک آغاز نمود و توسعه زیرساخت‌های فناوری ازجمله شبکه پردازش تراکنش‌ها و فناوری کارت‌های پرداختی سنگ بنای فعالیت‌های این شرکت بوده است؛ اما با گذر زمان مسترکارت با ایجاد همکاری‌های فنّاورانه با شرکت‌های مطرح در فناوری‌های مختلف، جایگاه خود را به‌عنوان شرکت پیشرو در صنعت پرداخت حفظ نمود و بازارهای ارائه محصولات و خدمات خود را گسترش داد.

در این مطالعه تلاش می‌شود تا فعالیت‌ها، خدمات و فناوری‌ها و همچنین مکانیسم‌ها و سازوکارهای کسب‌وکار مسترکارت در جهت توسعه نوآوری و توانمندسازی فناورانه این شرکت تشریح گردد و نکات مهم در فعالیت‌ها و استراتژی‌های مسترکارت که سبب تداوم حضور مسترکارت در جمع شرکت‌های فناوری پیشرو در صنعت پرداخت شده است، استخراج گردد.

تهیه‌کننده: مژده اشرافی بفروئی

تأثیر بلاکچین بر مدلهای کسب و کار صنعت بانکداری

چکیده (فارسی)

تغییرات فناوری منجر به ایجاد چالش­ها و فرصت­های جدید برای صنایع گوناگون می‌شود. عدم توانایی شرکت­ها در منطبق ساختن مدل کسب­وکار  خود با این تغییرات حتی ممکن است منجر به خروج آن­ها از بازار شود. بنابراین ارزیابی دقیق پیامد­های فناوری­های جدید بر روی مدل­های کسب­وکار صنایع گوناگون اهمیت فراوانی دارد. بلاک‌چین یکی از مهم­ترین روند­های فناوری در سال­های اخیر بوده است. یکی از صنایعی که به اعتقاد بسیاری از صاحب‌نظران تغییرات عمده­ای از فناوری بلاک‌چین خواهد گرفت، صنعت بانکداری است. با توجه به تاثیر انقلابی­ای که فناوری بلاک‌چین می­تواند بر روی صنعت بانکداری داشته باشد. بررسی تاثیر این تکنولوژی بر مدل کسب­وکار صنعت بانکداری که معرف چگونگی ایجاد، ارائه و کسب ارزش در این صنعت می­باشد، اهمیت زیادی خواهد داشت. محققین با استفاده از روش تحلیل تم و با مصاحبه با 10 نفر از خبرگان حوزه بلاک‌چین این تاثیر را مورد بررسی قرار داده است. این مقاله تاثیر فناوری بلاک‌چین بر مدل کسب‌وکار صنعت بانکداری را تایید می‌نماید. به گونه‌ای که بلوک‌های «ارزش پیشنهادی»، «مشتریان هدف» و «ارتباط با مشتری» با حضور این فناوری با تهدید مواجه خواهند شد. در مقابل برای بلوک‌های «فعالیت کلیدی»، «شرکای کلیدی» و «ساختار هزینه» فرصت‌های بالقوه‌ای فراهم می‌گردد. بلوک «جریان درآمدی» تاثیری دوسویه از این فناوری می‌پذیرد. در نهایت با توجه به اینکه فناوری بلاک‌چین تقریبا همه‌ی بخش‌های هسته کسب‌وکار بانک را به چالش خواهد کشید، لازم است بانک‌ها استراتژی مناسبی برای مقابله با تهدیدها و استفاده از فرصت‌های حاصل از این فناوری اتخاذ نمایند.

 

کلمات کلیدی: بلاک‌چین، مدل کسب­و­کار، صنعت بانکداری، نوآوری، استراتژی

 

پژوهشگران: امینه اسدالهی- بهنوش چوبینه

 

توسعه و ارتقاء مدل اعتبارسنجی در فرآیند وامدهی بانکها با استفاده از فناوری بلاکچین

امروزه مدیریت ریسک اعتباری یکی از مهم‌ترین چالش‌های بانک‌ها و مؤسسات مالی به‌حساب می‌آید. حجم معوقات بانکی از مهم‌ترین شواهدی است که بیانگر نارسایی در فرآیند امتیازدهی و مدل‌های سنجش اعتبار افراد برای اخذ وام و تسهیلات از مؤسسات مالی می‌باشد. در نظر نگرفتن تعاملات غیرمالی و ارزش اجتماعی و فردی در ارزیابی و امتیازدهی اعتبار افراد از خلأهای اصلی مدل‌های فعلی بانک‌ها و مؤسسات مالی است. از سوی دیگر، ظهور بازیگران جدید تحت عنوان شرکت‌های فین‌تک، موجب تشدید فضای رقابتی در این حوزه گردیده است؛ به گونه‌ای که این شرکت‌ها با ایجاد پلتفرم‌های ارائه انواع شیوه‌های تأمین مالی با استفاده از فناوری‌های هوشمند، امکان بهره‌مندی از خدمات مالی را برای افرادی که امکان دریافت تسهیلات از بانک‌ها را ندارند، فراهم نموده است. این مسئله ضرورت بهبود مدل اعتبارسنجی و ایجاد سیستم مکانیزه‌ای در این زمینه را برای بانک‌ها و مؤسسات مالی توجیه می‌نماید.

 انقلاب دیجتیال و ظهور فناوری‌های نوینی همچون کلان‌داده و هوش مصنوعی، امکان جمع‌آوری داده‌های متنوع از منابع مختلف و افزایش شاخص‌ها در سنجش اعتبار متقاضیان اخذ وام در سیستم‌های مالی را فراهم آورده است. از سوی دیگر، فناوری بلاک‌چین با غیرمتمرکزسازی و افزایش شفافیت از طریق مکانیزم‌هایی همچون قراردادهای هوشمند، منجر به بهبود ارزیابی و امتیازدهی شده‌است. در این مقاله که از روش اکتشافی شاخه کتابخانه ای برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است؛ سیستم اعتبارسنجی اجتماعی مبتنی بر بلاک‌چین معرفی شده و اثرات آن در مرتفع نمودن چالش‌های اعتبارسنجی برای ارائه تسهیلات در بانک‌های ایران مورد بررسی قرار گرفته است.

 

پژوهشگران: مژده اشرافی بفروئی- ملیحه مجیدزاده

پیش به سوی آینده پرداخت

شرکت‌های پرداختی جهت بقاء و ماندگاری در این صنعت ناچارند تا آنچه پیش خواهد آمد را به درستی پیش‌بینی کنند. در حال حاضر این شرکت‌ها می‌بایست به طور مداوم تحولات در صنعت و پیشران‌های تغییر در کسب‌وکار خود را رصد نمایند و با بهبود چابکی و انعطاف‌پذیری خود در این بازار، با سرعت پاسخگوی تحولات بوده و این تغییرات را پذیرا باشند. شناسایی و درک کلان‌روندهای تأثیرگذار بر صنعت، منجر به چابکی، رشد و آگاهی و عدم انفعال سازمان نسبت به آینده می‌شود.

گزارش حاضر با بهره‌گیری از این رویکرد، به معرفی 10 کلان‌روند اساسی در آینده صنعت پرداخت می‌پردازد که توسط اکسنچر به‌ عنوان یکی از شرکت‌های پیشرو در زمینه مشاوره مدیریت و ارائه‌دهنده خدمات حرفه‌ای در زمینه استراتژی، فناوری و عملیات، شناسایی و تدوین شده‌است. کلان‌روندهای آینده که در این گزارش به آنها پرداخته شده عبارتند از:

  • روند 1: نسل z در حال ظهور است.
  • روند 2: تجربه کاربری طلای جدید است.
  • روند 3: موبایل راه خود را پیدا می‌کند.
  • روند 4: انقلاب پاداش‌ها وامتیاز وفاداری
  • روند 5: اثرگذاری شبکه‌سازی
  • روند 6: مشارکت بانک و شرکت‌های فین تک
  • روند 7: نبرد ارتش کدها
  • روند 8: پرداخت در هر مکان
  • روند 9: متقلبان نیز نوآوری می‌کنند.
  • روند 10: از بین‌بردن و جایگزین‌کردن‌های اساسی مورد نیاز است
تهیه‌کنندگان: مژده اشرافی بفروئی، نرگس سهرابی، ملیحه مجیدزاده

تاریخ: 13/9/97

منبع: accenture.com

بانکداری آینده، استقبال از فناوری‌ها

توسعه فناوری‌های نوین و گسترش پذیرش و به‌کارگیری آنها در عرصه دیجیتالی‌شدن، تأثیر شگرفی بر صنعت مالی و بانکی گذاشته است. بررسی شرایط، راهکارها و استراتژی‌های سیستم مالی و بانکی کشورهای مختلف دنیا می‌تواند در شکل‌گیری رویکردهای مناسب در مواجهه با فناوری‌های نوین توسط بانک‌ها و مؤسسات مالی و پرداختی کشور مؤثر باشد. در این گزارش که توسط شرکت مشاوره‌ای و ارائه‌دهنده خدمات حرفه‌ای ارنست و یانگ (EY) منتشر شده است؛ رویکرد کشور هند در گسترشِ به‌کارگیری فناوری‌های نوظهور و برافکن در صنعت مالی، بانکی و پرداختی به تفضیل مورد بررسی قرار گرفته است. سرفصل‌های ارائه شده در این گزارش عبارتند از:

  • نوآوری‌های‌ دیجیتال و دگرگونی سرویس‌های مالی
  • تحلیل داده‌های شناختی و  هوش مصنوعی برای بهرهمندی از تجربه کاربری کاملا خودکار در بانکداری دیجیتال
  • جرائم سایبری و حفاظت از آینده
  • نوآوری‌های عصر الکترونیک و پرداخت: دیجیتالی شدن جواب می‌دهد!!!
  • پرداخت در نقطه آغاز راه است: ظهور فین‌تک‌ها و گستره آلترناتیوهای اعتبار و وام‌دهی در هند

تهیه‌کنندگان: مژده اشرافی بفروئی، امینه اسدالهی، 
حسین اسماعیلی، بهنوش چوبینه، نرگس لآلی

تاریخ انتشار: 12/9/97

منبع: ey.com

کلان‌روندهای صنعت بانکداری و پرداخت در سال 2018

گزارش حاضر مشتمل بر 10 روند اصلی و اساسی شکل‌دهنده تحولات و تغییرات در اکوسیستم پرداخت است که توسط شرکت مشاوره مدیریت معتبر کپگمینی منتشر شده است. در این گزارش علاوه بر شرح مختصری از هر یک از روندها، پیش‌زمینه‌هایی که در شکل‌گیری هر یک از آنها مؤثر بوده، پیشران‌ها و نیروهای پیش‌برنده فعال که حضور و تقویت این روندها را تضمین می‌نمایند مطرح شده است. علاوه بر آن پیامدها و نتایج تحقق و تثبت این روندها بر روی اکوسیستم پرداخت و ذی‌نفعان اصلی تشریح گردیده است.

رویکرد شناسایی، بررسی و تحلیل روندها در این گزارش مبتنی بر عوامل فناورانه، تحولات در قانون‌گذاری و تأثیر آن بر نحوه روابط بازیگران فعال در عرصه بانکداری و پرداخت، مدل کسب‌وکار و استراتژی‌های آنها در شیوه همکاری و تعامل با یکدیگر است. بدین ترتیب در این گزارش نقش تحولات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جهانی بر صنعت پرداخت و بانکداری به صراحت در نظر گرفته نشده است. کلان‌روندهای شناسایی شده در این گزارش عبارتند از:

  • روند 1: بانک‌ها به منظور کمک به ایجاد همکاری و تداوم نقش خود در صنعت پرداخت، به ارائه‌دهندگان پلتفرم تبدیل می‌شوند
  • روند 2: جذب و ادغام با دیگر بازیگران، منجر به انطباق و بهبود زیرساخت پرداخت می‌شود
  • روند 3: بانکداری باز منجر به اتحاد بازیگران در صنعت پرداخت خواهد شد
  • روند4:APIهای باز فراگیر خواهند شد و بسترهمکاری میان ذی‌نفعان را فراهم خواهد آورد.
  • روند 5: کانال‌های پرداخت جایگزین مانند بدون‌تماس‌ها و پوشیدنی‌ها مقبولیت بیشتری به‌دست آورده و برجسته‌تر خواهند شد
  • روند 6: بانک‌ها و استارت‌آپ‌های فین‌تک، فناوری زنجیره بلوک‌ها را برای تسهیل و تسریع پرداخت‌های بین‌مرزی توسعه می‌دهند
  • روند 7: پرداخت آنی روال جدیدی برای شرکت‌ها می‌شود
  • روند 8: توجه بیشتر به قوانین محافظت از داده‌های خصوصی به واسط افزایش حملات سایبری
  • روند 9 : اتوماسیون فرآیندی رباتیک و یادگیری ماشینی به ارائه‌دهندگان خدمات پرداخت در کشف و ردیابی تقلب کمک می‌کند.
  • روند 10: شرکت‌های پرداختی به منظور مقابله با تقلب و نشت اطلاعات، به سرمایه‌گذاری بر روی فناوری‌های پیشرفته احراز هویت روی می‌آورند

 

تهیه‌کننده: مژده اشرافی بفروئی

تاریخ انتشار: 20/4/97

منبع: capgemini.com